start / Robottiruohonleikkurin osto-opas - näin valitset nurmikollesi parhaiten sopivan mallin

Robottiruohonleikkurin osto-opas - näin valitset nurmikollesi parhaiten sopivan mallin

Robottiruohonleikkurin osto-opas - näin valitset nurmikollesi parhaiten sopivan mallin

Puutarha

Vinkit & Neuvot

Omiin tarpeisiin sopivan robottiruohonleikkurin valitseminen kaikkien markkinoilla olevien mallien joukosta ei ole helpoin tehtävä. Tässä artikkelissa annamme sinulle hyvät lähtökohdat nurmikollesi parhaiten sopivan mallin etsintään, ja säästät kallisarvoista aikaasi.

Miten ison alueen robottiruohonleikkurin tulee leikata?

Ensimmäisenä on mitattava nurmialueen koko, mikä tietenkin vaikuttaa robottiruohonleikkurin valintaan. Tontin koosta on toki hyvä aloittaa, jotta tietää minkä kokoluokan leikkureita tulee katsella. Tarkat nurmikkoalueen mitat voidaan määrittää netistä löytyvien karttojen avulla, esim. Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelun avulla. Myös puhelimeen löytyy sovelluksia, joilla voit mitata nurmikon koon.

lantmateri

Rajatessasi nurmikon kokoa, kaikki suuret kohteet, kuten talo, autotalli, pihavarasto, leikkimökki tms. on hyvä rajata pois mittauksesta, koska näin pääset laskelmissasi lähemmäs todellista kokoa. Kuitenkaan tässä vaiheessa ei tarvitse rajata pois puita, pensaita tms.

Mittaamalla rajatun linjan pituuden saat osviittaa siitä, kuinka paljon rajakaapelia tulet tarvitsemaan. Jos valitsee robottiruohonleikkurin, jossa käytetään yhtä tai useampaa hakukaapelia, on nekin hyvä piirtää rajauskuvaan.

Tämä ei tietenkään näytä tarvittavien materiaalien tarkkaa määrää, joten on hyvä idea ostaa hieman enemmän varmistaaksesi että rajakaapelia on tarpeeksi. Jos mittaustuloksesi ilmoittaa nurmikon rajan pituudeksi esim. 130 m, kannattaa ostaa 150 m:n rulla rajakaapelia, jotta se ei lopu kesken kun olet työn touhussa.

Mitä ovat hakukaapeli ja rajakaapeli?

Fyysisesti hakukaapeli ja rajakaapeli ovat sama asia, mutta ero on siinä, miten ne kytketään robottiruohonleikkurin latausasemaan. Rajakaapelia käytetään rajaamaan se alue, jonka robottriruohonleikkuri leikkaa. Hakukaapeli liitetään rajakaapelin kauimpaan kohtaan, jonka jälkeen se kulkee koko puutarhan läpi ja liitetään lopulta latausasemaan. Kaikissa malleissa ei ole hakukaapelia, mutta jos puutarha on monimuotoinen, on hakukaapeli välttämätön. Kun robottiruohonleikkurin akku alkaa olla lopussa, se etsii hakukaapelin avulla suorimman reitin latausasemalle, ja samoin jos se alkaa leikkaamisen puutarhan kauimmaisessa nurkassa latauksen jälkeen, hakukaapelin avulla se löytää sinne suorinta reittiä. Saatavilla on myös malleja, joissa on useita hakukaapeliliitäntöjä, mikä on ihanteellinen kaikkein hankalimpiinkin puutarhoihin. Kun mallin valinta on sopivin kyseiselle nurmikkoalueelle, robottiruohonleikkuri on loistava vaihtoehto lähes mihin tahansa puutarhaan!

Miten monimutkainen puutarhasi on?

Kun nurmikon koko on selvillä, on aika miettiä miten monimutkainen nurmikkoalue on.

Kaikkein helpoin leikattava alue on tasainen ja avoin, jossa ei ole mitään esteitä itse nurmikolla, vaan ehkä vain nurmikon reunoilla. Vaikein leikattava alue taas on sellainen, jossa on paljon puita, puskia, kukkapenkkejä, erillään olevia nurmialueita, kapeita käytäviä sekä eri tasossa olevia tai kallistukseltaan isoja alueita.

Usein omakotitalotontit pienemmissä taajamissa ovat monimutkaisuudeltaan kesitason luokkaa. Ne ovat useimmiten tasaisia, mutta yleensä jakautuvat etu- ja takapihaan. Usein niiden nurmikoilla on myös jonkinlaisia esteitä, kuten puita, pensaita, trampoliini ym. Jos etu- ja takapihaa yhdistää nurmialue, silloin asennus on yleensä helpompaa. Erillisten nurmialueiden leikkaus voidaan ratkaista useammallakin tavalla.

Tavallisimmat nurmialueiden muodot:

 • Yksinkertainen: tällaisella nurmikolla toimivat lähes kaikki markkinoilla olevat mallit, eikä ole välttämätöntä hankkia mallia, jossa on hakukaapeli. Jos yksinkertainen nurmialue on erittäin suuri, hakukaapelin avulla robottiruohonleikkurin paluu latausasemalle nopeutuu.
 • L-muotoinen: myös tämänmallisella nurmikolla toimivat lähes kaikki markkinoilla olevat mallit, mutta leikkaus voi olla tehokkaampaa hakukaapelin avulla. Samoin jos alue on erittäin suuri, hakukaapeli auttaa robottia löytämään latausasemalle nopeammin.
 • U-muotoinen: tämänmallisella nurmikolla toimii parhaiten hakukaapeli-malli.
 • Osiin jaettu ilman kulkuyhteyttä: tämänmallisella nurmikolla toimivat lähes kaikki mallit, eikä hakukaapelille ole erityistä tarvetta. Tällaisella nurmialueella pitää kuitenkin muistaa se, että robottileikkuri on kannettava toiselle alueelle itse, ja se on taas kannettava takaisin, kun sen täytyy latautua.
 • Osiin jaettu kulkuyhteydellä: tällaisella nurmikolla hakukaapeli-malli toimii parhaiten. Suurempien ja/tai monimutkaisempien nurmikkojen kohdalla kannattaa harkita hakukaapeli-mallia, jossa on mahdollisuus useampaan hakukaapeliin. Kulkuväylän pinnan tulisi olla mielellään kova/tiivistetty ja nurmipinnan kanssa samalla tasolla (+/- 1 cm).
 • Pitkulainen: tällaisella nurmikolla toimivat lähes kaikki mallit hyvin, eikä hakukaapeli-mallille ole suurempaa tarvetta - toki siitä ei ole myöskään haittaa. Jos pitkulainen nurmikko on erittäin suuri, hakukaapeli nopeuttaa robotin kotiinpaluuta.
 • Epäsäännöllinen, moniin osiin jaettu: tällaisella nurmikolla hakukaapeli-mallit toimivat parhaiten. Mieluusti myös suuri leikkuri, johon on mahdollista yhdistää useita hakukaapeleita asennuksen ja käytön helpottamiseksi.

tomtformer-fi

Lisäksi nurmikon monimutkaisuutta lisääviä tekijöitä on monia: kapeat käytävät, nurmikolla olevat rakennukset, puut, pensaat, viljelmät, lammet, trampoliinit jne. Mitä enemmän nurmikolla on esteitä, sen monimutkaisempaa asennus on. Pinnan keskellä olevat kovat esteet aiheuttavat harvoin ongelmia, mutta jos esteet ovat rajakaapelin päällä tai lähellä sitä, on oltava erityisen varovainen, jotta robottiruohonleikkuri ei jää jumiin tai vietä tarpeettoman paljon aikaa kulmassa, jossa on kapea sisäänkäynti/uloskäynti, esim. korotettujen lavakaulusviljelmien vuoksi.

Kallistus

Koon ja muodon määrittelemisen jälkeen on aika tarkistaa nurmikon kallistukset. Jos nurmikkosi on täysin tasainen, voit hypätä tämän vaiheen yli!

Ensin tarkistat kuinka jyrkkä kallistus on. Tämän teet helpoiten nivelmitan ja vatupassin avulla. Täältä löydät opastusvideon.

Muista että robottiruohonleikkurin kuvauksessa ilmoitettu kallistus on enimmäismäärä ja prosentteina, ei asteina.

lutning1-fi

Muista että robottiruohonleikkurin kuvauksessa ilmoitettu kallistus on enimmäismäärä ja prosentteina, ei asteina.

Kun kallistus on mitattu, ja olet laskenut esim. 35%:n kallistuksen, silloin robotin kapasiteetin tulee olla VÄHINTÄÄN 35%, mielellään hieman korkeampi.

Robottiruohonleikkurin tuotekuvauksessa ilmoitettu enimmäiskaltevuus perustuu myös siihen, että robotilla on pari metriä ennen ja jälkeen kaltevuuden aikaa kiihdyttää ja jarruttaa. Jos kallistus on nurmikon raja-alueella, tai jos kallistuksen ala- tai yläpäässä on este, nyrkkisääntönä on että leikkurin enimmäiskapasiteetti puolitetaan. Esim. jos leikkurin ilmoitettu enimmäiskapasiteetti on 40%, silloin nurmikon kaltevuus saa olla enintään 20% kallistuksen raja-alueella. Katso yllä olevaa esimerkkikuvaa.

Jos raja-alueeseen/esteeseen on välimatkaa yli 2 metriä, silloin voidaan seurata leikkurin ilmoitettua enimmäiskapasiteettia.

Kun nurmikon pinta-ala, monimuotoisuus ja kallistukset on selvitetty, voidaan alkaa miettiä sopivaa mallia. Alla muutamia esimerkkejä:

Esimerkki 1

 • Leikattavan alueen koko: 500 m²
 • Monimutkaisuus: U-muotoinen, muutamia puita/pensaita
 • Kallistus: enintään 10%, lähes tasainen

Tälle nurmikolle tarvitaan leikkuri, joka pystyy hoitamaan vähintään 500 m²:n alueen. Tontti on U-muotoinen ja keskitasoa monimutkaisuudeltaan, joten hakukaapeli tarvitaan.

Tälle nurmikolle soveltuva malli on Husqvarna Automower 305, jossa on hakukaapelin mahdollisuus, se pystyy hoitamaan maksimissaan 600 m²:n alueen ja selviää enimmillään 40%:n kallistuksista.

Esimerkki 2

 • Leikattavan alueen koko: 1500 m²
 • Monimutkaisuus: U-muotoinen, muutamia puita/pensaita
 • Kallistus: 35% nurmikon keskellä

Tälle nurmikolle tarvitaan leikkuri, joka pystyy hoitamaan vähintään 1500 m²:n alueen. Tontti on U-muotoinen ja keskitasoa monimutkaisuudeltaan, joten hakukaapeli tarvitaan. Leikkurin tulee selvitä vähintään 35%:n kallistuksesta, mielellään hieman suuremmasta.

Tälle nurmikolle soveltuva malli on Husqvarna Automower 420, jossa on mahdollisuus kahteen hakukaapeliin, se pystyy hoitamaan maksimissaan 2200 m²:n alueen ja selviää enimmillään 45%:n kallistuksista.

Syy siihen, että tälle nurmikolle suositellaan hieman isompaa mallia pienemmän Automower 315:n sijaan, mikä teknisten tietojen mukaan (maks. ala 1500 m², maks. kallistus 40%) sopisi juuri ja juuri, on ettei leikkurin tarvitse työskennellä jatkuvasti äärirajoillaan. Pienempi Automower 315 joutuisi leikkaamaan joka päivä lähes yötä päivää hoitaakseen nurmikon täydellisesti, joten lataussähköä tarvitaan myös suuria määriä.

Esimerkki 3

 • Leikattavan alueen koko: 2500 m²
 • Monimutkaisuus: neliskanttinen, avoin nurmikko, muutamia puita/pensaita
 • Kallistus: 20% lähellä rajaa

Tälle nurmikolle tarvitaan leikkuri, joka pystyy hoitamaan vähintään 2500 m²:n alueen. Tontti on avoin eikä ole monimutkainen, joten hakukaapelia ei välttämättä tarvita. Leikkurin tulee selvitä vähintään 40%:n kallistuksesta, mielellään hieman suuremmasta, koska 20%:n kallistus on lähellä rajaa.

Tälle nurmikolle soveltuva malli on Stihl iMow 632.1, joka pystyy hoitamaan maksimissaan 3000 m²:n alueen ja selviää enimmillään 45%:n kallistuksista. Huomioitavaa: koska Stihlin iMow robottiruohonleikkureissa ei ole hakukaapelia, ne kulkevat rajakaapelin ohjauksessa latausasemalle, joten alueen reunoilla ei saa olla esteitä.

Esimerkki 4

 • Leikattavan alueen koko: 800 m²
 • Monimutkaisuus: L-muotoinen, ei puita/pensaita
 • Kallistus: 50% nurmikon keskellä

Tälle nurmikolle tarvitaan leikkuri, joka pystyy hoitamaan vähintään 800 m²:n alueen. Tontti on yksinkertainen, mutta L-muotoinen, joten hakukaapeli on tarpeellinen toiminto. Lisäksi nurmikon keskellä on 50%:n kallistus, joten leikkurin on selvittävä vähintään 50%:n, mutta mielellään hieman suuremmasta kallistuksesta.

Tälle nurmikolle sopiva malli on Husqvarna Automower 435X, johon on mahdollista liittää kaksi hakukaapelia, ja joka selviää maksimissaan 3500 m²:n alueesta sekä 70%:n kallistuksesta.

Syy siihen, että näin pienelle nurmikolle suositellaan näin suuren kapasiteetin leikkuria, on tontin suuri kallistus. Lisäksi koneen ei tarvitse työskennellä usein pitääkseen nurmikon täydellisesti leikattuna.

Nyt sinulla on toivon mukaan hyvä käsitys, mikä leikkuri voisi sopia nurmikollesi. Olemme lisäksi kirjoittaneet muutamia yleisiä huomioita ennen asennusta. Jos aiot asentaa robottiruohonleikkurisi itse, täältä löydät meidän asennusoppaamme, mutta noudata silti aina valitsemasi robottiruohonleikkurin asennusohjeita.

Latausaseman sijoitus

Latausaseman sijoituspaikka riippuu leikkurimallista ja tontin muodosta. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että latausaseman lähistöllä on pistorasia, mielellään säältä suojassa.

Yleisenä ohjenuorana voidaan pitää n. 1-2 metrin vapaata vyöhykettä latausaseman ympärillä, vaikka tämä tosin riippuu paljolti myös mallista.

Husqvarna Automower: latausasema voidaan sijoittaa minne tahansa. Jos Automowerissasi on yksi hakukaapeli ja tontti on pitkulainen tai L/U-muotoinen, silloin kannattaa sijoittaa latausaseman tontin toiseen päähän. Jos Automowerissasi on useita hakukaapeleita, latausasema voidaan sijoittaa leikattavan alueen keskiosaan. Koska Automower käyttää hakukaapelia löytääkseen takaisin latausasemalle, sen ympärille ei tarvitse jättää niin paljoa vapaata tilaa. Automowerin omistajien keskuudessa onkin suosittua rakentaa sille oma pieni talo/talli juuri tästä syystä!

Stihl iMow: latausasema voidaan sijoittaa mihin tahansa, koska iMow kulkee rajakaapelia seuraten, mutta paras paikka on suurin piirtein keskellä leikattavaa aluetta. Latausaseman sivuille on jätettävä n. 1-2 metriä vapaata tilaa, ja sille on mahdollista saada myös nk. ulkoinen latausasema, jos se halutaan asettaa leikattavan alueen ulkopuolelle. iMow lähtee liikkeelle/palaa latausasemalle joka toinen leikkauskerta vasemmalle kiertäen ja joka toinen leikkauskerta oikealle rajakaapelia pitkin.

Worx Landroid: latausasema voidaan sijoittaa mihin tahansa, koska Landroid kulkee rajakaapelia seuraten. Koska Landroid aloittaa leikkauksen aina vasemmalle lähtien rajakaapelia pitkin, täytyy latausaseman sivuille jättää n. 1 metri vapaata tilaa.

Laddstation-fi

Muuta huomioitavaa:

Häiriöt

Suuret metallikertymät maassa (kuten betonilaattojen raudoitukset) voivat häiritä robottiruohonleikkurin signaalia. Jos esim. valetun betonilaatan yli tehdään kulkuväylä leikkurille, raudoitus voi häiritä signaalia. Maahan kaivetut sähköjohdot sen sijaan eivät yleensä aiheuta häiriöitä.

Muut robottiruohonleikkurit: naapurin robottiruohonleikkurin rajakaapeli voi häiritä sinun leikkuriasi, koska signaalit ovat samankaltaisia. Tähän on kuitenkin olemassa helppo ratkaisu, koska useimmissa leikkureissa (esim. Automower, iMow) voidaan vaihtaa rajakaapelin signaali niin ettei se ole törmäyskurssilla naapurin signaalin kanssa. HUOM! Usein halvimmissa malleissa, kuten Worx Landroidissa, ei ole tätä mahdollisuutta. Jos molemmilla naapureilla on robottiruohonleikkuri, voitte joutua siirtämään rajakaapeleita kauemmas toisistaan.

Rajakaapelin asennus

Kaikkien robottiruohonleikkureiden rajakaapeli asennetaan tietylle etäisyydelle reunasta, ja nämä mitat ovat mallikohtaisia. Tämä tarkoittaa että reunalla tulee olemaan kaistale, jota leikkuri ei pysty leikkaamaan, koska leikkuulevy on robottiruohonleikkurin alla.

Eri malleissa tämä on ratkaistu eri tavalla. Esim. Worx Landroidissa on Cut to edge -toiminto, eli sivulleasennettu leikkuulevy,joten se leikkaa lähimpänä reunaa kuin muut mallit.

Stihl iMow:ssa on reunaleikkuutoiminto, mutta koska leikkuulevy on sijoitettu keskelle, leikkaamaton kaistale on leveämpi verrattuna Landroidiin. Husqvarna Automowerissa ei ole reunaleikkuutoimintoa, mutta se leikkaa hieman rajakaapelin yli, joten sen leikkaamaton kaistale on suurin piirtein samanlevyinen kuin iMow:ssa.

Jokaisen robottiruohonleikkurin käyttöohjeissa kerrotaan, kuinka kauas rajakaapeli vedetään kiinteistä reunoista (esim. seinä, terassin reuna jne.), samassa tasossa olevista reunoista (esim. asfaltti, kivetykset jne.) sekä vedestä ja pudotuksista.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää rajakaapelin vetämistä 1-2 metrin päähän veden ja pudotusten läheisyydestä. Jos tontilla on suuria kallistuksia, joiden päässä on rajakaapeli, myös silloin suositellaan suurempaa etäisyyttä.

Saarekkeet - mitä ne ovat ja milloin niitä tarvitaan

Robottiruohonleikkureiden yhteydessä puhuttaessa saarekkeilla tarkoitetaan jonkun alueen poisrajaamista rajakaapelin avulla, jolloin leikkuri ei pääse sitä leikkaamaan. Tämä on hyvä tehdä esim. jos sinulla on viljelmä, lampi tai puu, jonka juuristo on maan pinnalla. Näin leikkuri ei pääse juuttumaan kiinni tai vaurioittamaan mitään. (Katso asennusoppaastamme miten saareke tehdään.)

Jos pihalla on pensaita, puita tai esim. kuivausteline, jotka eivät vaurioidu vaikka leikkuri lähestyy niitä, niiden ympärille ei tarvitse luoda saareketta. Leikkurin törmäysanturi huolehtii siitä, että leikkuri lähestyy kohdetta, pysähtyy ja vaihtaa suuntaa.

Mitä muuta tarvitaan robottiruohonleikkurin lisäksi?

Robottiruohonleikkurin ostaessasi saat myös latausaseman. Tämän lisäksi tarvitaan asennuspaketti, joka sisältää kaapelin, liitännät ja asennustapit, joilla kaapeli kiinnitetään maahan.

Gardenan ja Worxin robottiruohonleikkureiden hintaan sisältyy yleensä pieni määrä kaapelia ja asennustappeja, kun taas Husqvarnan ja Stihlin asennuspaketit ostetaan erikseen.

Myös ukkossuoja voi olla hyvä hankkia, koska se vähentää latausaseman vaurioitumisriskiä ukkossäällä.

Toivon mukaan olet nyt saanut hyvän käsityksen nurmikollesi parhaiten sopivasta robottiruohonleikkurista. Jos sinulla on lisää kysymyksiä liittyen leikkurin valintaan tai asennukseen, älä epäröi ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme! Katso kaikki robottiruohonleikkurimme täältä.

Artikkelissa mainitut tuotteet

Stihl
Rahtivapaa!
Stihl RMI 422 robottiruohonleikkuri
859,00 €
Varastossa

Samankaltaisia artikkeleita

Artikkelit

Gardena Smart Lona Robottiruohonleikkuri