start / Robottiruohonleikkurin asennus

Robottiruohonleikkurin asennus

Robottiruohonleikkurin asennus

Oppaat

Robottiruohonleikkuri on puutarhurin paras ystävä. Vihreämpi ruoho, tasaisempi nurmikon leikkuu sekä pieni vaivannäkö ovat robottiruohonleikkurin edut. Sinun tarvitsee vain asentaa robottiruohonleikkuri tarpeidesi mukaan. Kun kaikki on asennettu oikein, sinun ei tarvitse kuin istahtaa aurinkotuoliin ja antaa robotin hoitaa nurmikonleikkuun.

Robottiruohonleikkuri tekee nurmikkosi hoidosta nautinnon. Robottiruohonleikkuri vaatii sinulta hyvin vähän vaivaa. Nurmikkosi pysyy huippukunnossa jatkuvan leikkaamisen ansiosta. Ainoa vaivannäkö sinulle on robottiruohonleikkurin asennus sopivaksi puutarhasi tarpeisiin. Oikea asennus alusta alkaen takaa robottiruohonleikkurin hyvän toiminnan. Robottiruohonleikkurin asentaminen ei ole vaikeaa. Alla on 10 askeleen opas miten robottiruohonleikkuri asennetaan.

1. Piirrä luonnos puutarhasta

Asennuksen helpottamiseksi sekä varmistaaksesi, että asennus on alusta alkaen oikein, on hyvä tehdä luonnos puutarhastasi. Merkitse luonnokseen rakennukset, kukkapenkit, polut sekä muut alueet, jotka on rajattava. Mieti miten robottiruohonleikkuri voi kulkea esteettä leikattavan alueen läpi. Merkitse latausaseman sijoitus (kohta 2), rajattavat kukkapenkit tai pensaat (kohta 5), miten rajakaapeli reititetään (kohta 3) ja mihin hakukaapeli laitetaan ja liitetään rajakaapeliin (kohta 6).

Begransningkabel-fi

2. Latausaseman sijoittaminen

Latausasema lähettää signaaleja raja- ja hakukaapeleille sekä varmistaa, että robottiruohonleikkuri latautuu. Latausasema sijoitetaan leikkuualueen keskelle pistorasian lähelle. Latausasema on sijoitettava nurmikolle, eikä nurmikon reunan ulkopuolelle. Varmista että latausaseman ympärillä on kaksi metriä esteetöntä tilaa. Latausaseman takana voi olla esteitä kuten seinä tai kävelytie. Varjoinen paikka on paras robottiruohonleikkurille, mutta se ei ole välttämätön.

3. Rajakaapelin vetäminen

Rajakaapeli määrittelee robottiruohonleikkurin leikkuualueen. Aloita alueen rajaaminen latausasemalta jättämällä noin 50 cm kaapelia latausasemalle myöhempää kytkentää varten. Puutarhan esteiden etäisyydet rajakaapeliin vaihtelevat eri robottimallin mukaan*:

  • Kiinteät seinät ja muurit: 30 cm.
  • Kukkapenkit ja kasvimaa: 20 cm.
  • Sorapolut: 20 cm.
  • Lammet ja vesialueet: 30 cm. Varmista myös, että alueiden ympärille jää reuna, jotta robottiruohonleikkuri ei putoa veteen.
  • Kovat polut, laattakivet ja asfaltti nurmikon tasossa: 5 cm.

Puutarhan halki kulkevia, nurmikon tasossa olevia kivi-, betoni- tai asfalttipolkuja ei tarvitse rajata. Robottiruohonleikkuri menee niiden yli. Puita ei myöskään tarvitse rajata, sillä robottiruohonleikkurin anturit havaitsevat puun törmätessään, jolloin ruohonleikkuri kääntyy ja vaihtaa suuntaa.

Mikäli puutarhasi on jaettu useisiin alueisiin, joiden välillä robottiruohonleikkuri ei voi kulkea (esim. sorapolkujen tai portaiden vuoksi), voidaan tehdä useita leikkuualueita. Nämä alueet merkitään myös rajakaapelilla, joka liitetään päärajakaapeliin, mutta sinun on itse nostettava robottiruohonleikkuri kyseiselle leikkuualueelle.

Hauraammat puut ja pensaat rajataan (ks. kohta 5).

Kun teet luonnoksen puutarhasta (ks. kohta 1), määritä puutarhassa paikka, josta on pisin matka latausasemalle. Rajakaapelia asennettaessa sinun on tehtävä silmukka, käyttäen n. 20 cm kaapelia, siihen kohtaan, joka on kauimpana latausasemasta.  Hakukaapeli kiinnitetään tähän silmukkaan.

Jos nurmikolla on pensaita tai kukkapenkkejä, on myös niiden ympärille vedettävä rajakaapelia (ks. kohta 5)

Palatessasi latausasemalle rajauskaapelin kanssa, jätä noin 50 cm ylimääräistä kaapelia. Tämä on liittämistä varten (ks. kohta 7).

*Lue käyttöohjeet ja tarkista rajakaapelin etäisyydet robottiruohonleikkurisi mallin osalta.

begransning

4. Rajakaapelin kiinnitys

Rajakaapeli kiinnitetään maahan kiinnitystapeilla. Tapit sijoitetaan noin 70 cm välein. Mikäli nurmikko on epätasainen tapit on sijoitettava tiheämmin. Kaapelia ei saa jättää löysästi nurmikolle, koska silloin se voi vahingoittua. Vältä vahingoittuminen sijoittamalla ylimääräisiä kiinnitystappeja. Rajakaapeli painuu nurmikkoon muutaman viikon kuluttua nurmikon kasvaessa.

Jos puutarhasi on epätasainen tai jos et halua kaapelin näkyvän, voit kaivaa kaapelin maahan. Tee kaapelille ura ja aseta se noin 2 cm syvyyteen

5. Luo saarekkeita esteiden ympärille

Jos nurmikolla on pensaita tai kukkapenkkejä, on myös niiden ympärille vedettävä rajakaapelia. Vedä kaapeli esteelle siitä kohdasta, josta on lyhin välimatka nurmikon rajalle. Älä kiinnitä tappeja vielä kunnolla maahan, sillä tarvitset niitä paluumatkalla. Kun rajakaapeli kiinnitetään samoilla tapeilla tiiviisti vierekkäin, leikkuri ei tulkitse sitä esteenä, vaan ajaa sen yli.

Asenna kaapeli sopivalle etäisyydelle esteestä (ks. kohta 3).

On tärkeää, ettei rajakaapelia laiteta ristiin. Vedä rajakaapeli nurmikon rajasta suoraan esteelle, kierrä se ja palaa takaisin nurmikon rajalle, ja jatka nurmikon rajausta

öar

6. Hakukaapelin asennus

Robottiruohonleikkuri käyttää hakukaapelia löytääkseen takaisin latausasemalle, kun sen on aika latautua tai kun nurmikko on leikattu valmiiksi. Kun teet luonnoksen puutarhasta (ks. kohta 1), määritä puutarhassa paikka, josta on pisin matka latausasemalle. Rajakaapelia asennettaessa (kohta 3) sinun on tehtävä silmukka, käyttäen n. 20 cm kaapelia, siihen kohtaan mikä on kauimpana latausasemasta.  Hakukaapeli kiinnitetään tähän silmukkaan.

Aloita hakukaapelin vetäminen latausasemalta jättämällä noin 50 cm kaapelia latausasemalle myöhempää kytkentää varten. Vedä sitten kaapeli kaksi metriä kohtisuoraan latausasemasta poispäin, ja jatka siitä kohti leikkuualueen kaukaisinta kohtaa, mihin teit silmukan. Aseta kaapeli paikalleen kiinnitystappien avulla 70 cm:n välein (ks. kohta 3)

Kun olet tullut leikkuualueen kaukaisimpaan kohtaan, leikkaa silmukka auki ja katkaise hakukaapeli. Ota sininen liitin ja työnnä kaikki kolme kaapelin päätä liittimen läpi omiin reikiinsä. Varmista, että ne menevät kokonaan läpi, ja purista liitin yhteen. Kiinnitä liitin maahan kiinnitystapilla, mieluiten rajan ulkopuolelle.

7. Kaapelien kytkeminen latausasemaan

Latausasemalla on nyt kolme kaapelin päätä: yksi hakukaapelista ja kaksi rajakaapelista  (yksi kummastakin suunnasta). Vedä kaapelit oikeista rei’istä, kiinnitä liittimet kaapeleihin (varmista riittävä pituus ), ja katkaise ylimääräinen pituus. Seuraavaksi kytket kaapelit latausasemaan.

8. Latausaseman kiinnitys

Kun kaapelit on liitetty,  on aika kiinnittää latausasema maahan maaruuvien avulla. Kiinnitä latausasema kohtisuoraan nurmikolle. Varmista että yksikään kaapeli ei ole liian löysä, koska silloin kaapelit voivat vaurioitua.

9. Kytke virta

Kytke virtajohto läheiseen pistorasiaan. Varmista, ettei virtajohto ole nurmikon leikkuualueella. Ruohonleikkuri voidaan nyt laittaa latautumaan, ja se on pian valmis leikkaamaan nurmikkosi.

10. Aloita leikkaaminen!

Ensimmäisten leikkausten aikana voi olla hyvä seurata miten robottiruohonleikkuri käyttäytyy puutarhassa. Selviääkö leikkuri kaikista esteistä vai onko jokin paikka johon se ei pääse? Mikäli näin on tee asennukseen tarvittavat muutokset.

Löydät kaikki robottiruohonleikkurimme täältä.

Artikkelissa mainitut tuotteet

Husqvarna Automower Asennussarja Medium
149,00 €
Varastossa

Samankaltaisia artikkeleita

Artikkelit

Valmistele robottiruohonleikkurisi talvisäilytykseen