start / Polttopuut: päivän työ, kahden vuoden polttopuut

Polttopuut: päivän työ, kahden vuoden polttopuut

Polttopuut: päivän työ, kahden vuoden polttopuut

Oppaat

Nyt on aika täyttää polttopuuvarasto tulevaa talvea varten! Me tiedämme miten sen teet - ja mitä tarvitset siihen hommaan!

Ensimmäiseksi kaada puu

Kun osaat käyttää moottorisahaa, kaikki on kiinni oikean puun löytämisestä ja sen kaatamisesta turvallisesti ja fiksusti. Kaatamisessa tärkeää on kaatosuunta, paluureitin suunnittelu ja suuntaus- ja kaatoleikkauksen tekeminen - täältä löydät toisen artikkelin, jossa käsittelemme näitä asioita. Tämä artikkeli käsittelee enmmänkin sitä, miten käsittelet kaadettua puuta ja teet siitä polttopuut.

Kuljeta puu pois

Puun katkaiseminen pienemmiksi palasiksi poiskuljettamista varten on aikaavievää puuhaa. Et ehkä aina pysty kaatamaan parhaita puita, mutta samaan aikaan on hyvä aina suunnitella kaato ennen aloittamista. Älä kaada puuta ennen kuin olet suunnitellut, miten saat sen pois kaatamispaikasta. Tästä työstä hauskemman tekevät oikeat välineet: tukkisakset, vinssi, kuljetuskärryt jne. Katso täältä valikoimamme välineitä, jotka keventävät polvien ja selän kuormitusta.

Halkaise, halkaise, halkaise

Kun olet kaatanut puun turvallisesti, ja kuljettanut sen pois, on aika ryhtyä polttopuiden tekoon.

Vanha hyvä tapa on tehdä halkaisu kirveen ja halkaisupölkyn avulla. Se toimii, tuntuu aikaansaannokselta ja on hyvä treeni. Älä tingi tästä perinteestä, vaan säilytä nämä työvälineet, mutta hanki lisäksi halkomakone. Selkäsi kiittää, ja työ etenee nopeammin. Tarjolla on erilaisia malleja siirreltävistä hydraulikoneista bensiinikäyttöisiin halkomakoneisiin, joista jälkimmäisissä on huomattavasti suurempi työntövoima. Valitse omiin tarpeisiisi sopiva malli.

Pinoa - luo kivannäköinen halkopino

Onko sinulla puuvaja? Sen tulee olla hyvin tuulettuva, eikä sitä saa täyttää tuoreella puulla. Parasta on ensin säilyttää halot sateelta suojassa, mutta kuitenkin niin, että tuuli ja ilma pääsee kiertämään. Vasta muutaman kuukauden kuluttua halot siirretään vajaan. Sekä ulkosäilytyksessä että vajasäilytyksessä on tärkeää latoa pino muutaman sentin korkeudelle maan pinnasta sekä pienen välin päähän seinästä. Huolehdi hyvästä tuuletuksesta.

Puuhalot tarvitsevat sekä tuuletusta että aikaa kuivuakseen kunnolla. Sen sijaan että kävisit kurkistelemassa, joko puu on kuivunut, luo systeemi jossa selkeästi merkkaat halkopinon reunaan päivämäärän, jolloin pino on tehty. Kun sinulla on tarpeeksi monta pinoa eri vuosilta, sinun ei tarvitse miettiä onko puu tarpeeksi kuivaa polttopuuksi. Jos puuvajasi haisee tunkkaiselta, se voi olla merkki siitä, että puu ei ole tarpeeksi kuivaa säilytettäväksi siellä.

Eikö sinulla ole puuvajaa tai haluatko luoda omaperäisen halkopinon? Kurkkaa tänne!

Taiteellinen puupino

Puuhaloissa on ruskean eri sävyjä, joten hyödynnä niitä, ja luo pinoon vaikka nimikirjaimesi, hymiö tai eläinkuvio. Laita luovuutesi peliin!

Polttopuukalenteri

- Tammi- ja helmikuu ovat parhaat kuukaudet puunkaatoon, koska tuolloin rungon vesipitoisuus on vähäisin.

- Kevät ja alkukesä ovat parhaat ajankohdat puun halkaisulle, koska silloin kuiva kevätilma auttaa puuta kuivumaan parhaiten.

- Jos olet halkonut puut keväällä, voi olla parasta siirtää ne vajaan syksyllä.

… ja viimeiseksi iäisyyskysymys: kuinka kauan puun tulee kuivua? Jotkut ovat sitä mieltä, että vuosi riittää, toiset sitä mieltä, että sen tulee kuivua kaksi vuotta. Meidän neuvomme on, että luo tarpeeksi suuri puuvarasto niin ettei sinun tarvitse miettiä asiaa.

Artikkelissa mainitut tuotteet

Husqvarna
Husqvarna S1600 -halkaisukirves - S1600

Alk.

62,91 EUR
+Saatavilla useita vaihtoehtoja
Mene sivulle
NNZ Verkkosäkki klapeille 1 500 litraa
19,00 EUR
Varastossa

Samankaltaisia artikkeleita

Artikkelit

Valmistele robottiruohonleikkurisi talvisäilytykseen