start / Näin rakennat kartiomallisen halkopinon

Näin rakennat kartiomallisen halkopinon

Näin rakennat kartiomallisen halkopinon

Inspiraatio

Vinkit kivannäköiseen halkopinoon! Halkopinon pääasiallinen tarkoitus on kuivattaa halot, mutta kukaan ei kiellä tekemästä sitä tyylillä. Pyöreä halkopino on takuuvarmasti puheenaihe, ja oikein rakennettuna se myös hoitaa kuivattamisen tehokkaasti.

Valitse halkopinon paikka huolella

Yksi pyöreän halkopinon eduista on, että tuuli ja aurinko pääsevät siihen estoitta joka puolelta. Siksi paikaksi kannattaakin valita puutarhan tuulisin kohta. Kuvittele, että etsit paikkaa kuivaustelineelle.

Rakenna pohja

Ihan samalla tavoin kuin tavallisen halkopinon rakentamisessa, aloita tekemällä pohja saadaksesi halot muutaman sentin korkeudelle maanpinnasta. Tähän tarkoitukseen voit käyttää esim. laudanpätkiä tai vanhoja kuormalavoja. Pääasia että teet pohjasta ympyränmuotoisen. Mitä suurempi ympyrä on, sitä tukevampi pinosta yleensä tulee. Hyvä ohjenuora on, että halkaisijan tulisi olla yli kaksi metriä.

Vakaa perustus

Kun pohja on valmis, asettele suorimmat halot ympyrän muotoon. Kolme alinta kerrosta ovat tärkeimmät. Asettele halot tiiviisti ja tasaisesti ympyrän muotoon. Pidemmistä haloista tulee vakaampi pohja kuin lyhyistä. Pituuden on hyvä olla n. 40cm tai vähän ylikin, mutta tärkeintä on että ne ovat samanpituisia. Jos ympyrä on tarpeeksi leveä, voit tehdä kaksi sädekehää. Perinteisesti alimman kerroksen halot asetellaan kaarnapinta alaspäin sulkemaan pois kosteuden pääsy pinoon.

Täytä keskiosa

Keskiosa kannattaa täyttää kieroilla ja lyhyillä haloilla, jotta saat pinoon lisävakautta. Asettele ne ilmavasti mutta kuitenkin lähelle toisiaan ympyrään. Rakenna ensimmäinen metri kokonaan pystysuoraan. Sen jälkeen alat hitaasti työntämään halkoja sisäänpäin, ja jatka samalla keskellä olevan ontelon täyttämistä vakauden varmistamiseksi. Tuuletuksen varmistamiseksi voit asettaa keskelle putken, jonka voit vetää pois kun pino on valmis.

Kun rengas kasvaa, halkojen epätasaisuuksien vaikutukset suurenevat. Kompensoi pienemmillä haloilla, jotta pino pysyy pystysuorassa, eikä romahda. Jos se romahtaa, joudut aloittamaan uudelleen perustuksesta.

Rakenna “katto”

Kun pino on suunnilleen kaksi metriä korkea, asettele kerros tasaisia halkoja. Aseta ne kaarnapinta ylöspäin ja limittäin siten, että sadevesi ei pääse valumaa sisään. Korkeimman kohdan tulee olla keskellä. Lehtipuu on tähän ihanteellinen, koska tuohi on lähes vesitiivistä. Erittäin kosteina päivinä voit suojata pinon pressulla, mutta muista ottaa se pois sateen loputtua, jotta kosteus ei jää muhimaan pinoon.

Haluaisimme mielellämme nähdä kuvan halkopinostasi, tägää #mknorth.fi Instagramissa!

Hajottamisen aika

Syksyn tullessa on kartiomallinen halkopino tehnyt tehtävänsä. Puu on kuivunut ja on aika siirtää halot talvisäilytykseen katon alle.

Lähde: Lars Myttingin kirja “Ved”, 2012, Natur och Kultur, Stockholm.

Artikkelissa mainitut tuotteet

Husqvarna
Husqvarna S2800 -halkaisukirves - S2800

Alk.

62,91 EUR
+Saatavilla useita vaihtoehtoja
Mene sivulle
Husqvarna
Husqvarna Suora Halkaisukiila
25,50 EUR
Varastossa

Samankaltaisia artikkeleita

Artikkelit

Josefinen 5 parasta vinkkiä puutarhaan