start / Vinkkejä sähkönkulutuksen vähentämiseksi

Vinkkejä sähkönkulutuksen vähentämiseksi

Vinkkejä sähkönkulutuksen vähentämiseksi

Vinkit & Neuvot

Tyypillisen omakotitalon sähkönkuluts on n. 20000 kWh vuodessa, joten tämänhetkisten kalliiden energiakustannusten takia kuukauden sähkölasku on kallis, erityisesti kylminä kuukausina. Tässä artikkelissa annamme konkreettisia vinkkejä sähkönkulutuksen alentamiseksi - sekä pieniä että suuria tekoja, joilla voit säästää selvää rahaa.

Alenna huonelämpötilaa

Lämmitys on yksi kodin suurimmista energiasyöpöistä, ja jokaista korotettua lämpöastetta kohden energiankulutus lisääntyy jopa 5%:lla. Toisin sanoen huonelämpötilaa säätämällä voi säästää satasia! Olohuoneen suositeltu lämpötila on 20°C, kun taas makuuhuoneen suosituslämpötila on huomattavasti alhaisempi, 16-18°C, mikä takaa ihanteelliset unet.

Säästä vettä

Lämminvesivaraaja on yksi suurimmista energiasyöpöistä, joten on tärkeää säästää jokainen pisara! Älä jätä hanaa valumaan turhaan, esimerkiksi suihkussa tai käsin tiskatessa. Satsaa energiatehokkaaseen astianpesukoneeseen, koska sen käyttö säästää vettä käsin tiskaukseen verrattuna, ja muista pestä vain täysiä koneellisia!

Laita ruokaa luonnossa

Laita ruokaa ulkona yhtenä päivänä viikossa. Keittiökoneet käyttävät päivittäin suuren osan kodin sähköstä. Mikset siis vie perhettä vaikka retkelle, ja laita ruokaa ulkosalla? Retkikeittimellä, grillissä tai avotulella laitettu ruoka maistuu hyvältä! Katso valikoimamme retkikeittimet, grillausraudat, muurinpohjapannut ja paljon muuta!

Pese fiksusti

Pesukone vie yhtä paljon sähköä täytenä ja puoliksi täytenä, joten varmista että peset täysiä koneellisia. Pese myös mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa. Vältä kuivausrummun käyttöä ja kuivata pyykit mieluummin narulla. Jos ulkona on hyvä ilma, kannattaa pyykit kuivattaa ulkona!

Sammuta valot

Sammuta valot huoneesta lähtiessäsi. Käytä valaistuksessa ajastinta niin valot sammuvat automaattisesti. Vaihda polttimot energiaasäästäviin LED-polttimoihin.

Tarkista kylmälaitteiden lämpötila

Jääkaappi ja pakastin ovat kodin laitteista suurimpia energiasyöppöjä, mutta oikealla lämpötilansäädöllä voidaan säästää energiakustannuksissa sekä varmistaa ruuan paras säilyvyys. Pakastimen lämpötilan tulee olla -18°C ja jääkaapin 6°C. Älä availe niiden ovia turhaan, ja vaihda tiivistyslistat tarvittaessa.

Vaihda vanhat keittiölaitteet uusiin

Vanhat arkkupakastimet, jääkaapit ja liedet ovat todellisia energiasyöppöjä, joten pitkällä tähtäimellä on parempi vaihtaa ne uudempiin ja energiatehokkaampiin laitteisiin. Uutta laitetta ostaessasi tarkista sen energiatehokkuus, ja valitse mahdollisimman lähellä A+++ arvoa oleva laite. Huonoin energiatehokkuus ilmaistaan arvolla D.

Sulje TV

Joskus ekotekojen ei tarvitse olla isoja: mitä, jos sulkisit TV:n, sytyttäisit muutaman kynttilän, ja ottaisit esiin lautapelit mukavaa perheiltaa varten?

Tiivistä ja eristä

Olipa lämmitysjärjestelmäsi mikä tahansa, tärkeintä on ettei lämpö karkaa huonosti eristetyistä raoista seinissä, ikkunanpielissä ja katossa. Lyhyellä tähtäimellä vuotavat ikkunan- ja ovenpielet voi eristää uusilla tiivisteillä. Pidemmällä tähtäimellä voi harkita energiatehokkaiden ikkunoiden hankkimista.

Tarkista lämmitysjärjestelmäsi

Monissa omakotitaloissa on kallis lämmitysjärjestelmä, kuten suora sähkölämmitys tai öljylämmitys, ja siinä tapauksessa voi olla järkevää harkita lämmitysjärjestelmän uusimista - näin voi säästää rahaa pidemmällä tähtäimellä.

Huolehdi pattereista

Älä laita pattereiden eteen verhoja tai suuria huonekaluja, koska ne estävät ilman kiertämisen ja lämmön leviämisen huoneessa. Vesikiertoiset patterit on hyvä ilmata välillä.

Lue myös artikkelimme Säästä sähköä, lämmitä puilla - listasimme edut

Artikkelissa mainitut tuotteet

Paradis Lapanen one size
20,00 EUR
Varastossa
Espegard Tulisija 60
219,00 EUR
Loppu varastosta
Mene sivulle

Samankaltaisia artikkeleita

Artikkelit

Robottiruohonleikkurin osto-opas - näin valitset nurmikollesi parhaiten sopivan mallin