start / Vinkit moottorisahan ostamiseen

Vinkit moottorisahan ostamiseen

Vinkit moottorisahan ostamiseen

Vinkit & Neuvot

Metsä

Voi olla vaikeaa löytää sopiva moottorisaha markkinoilla olevien mallien joukosta. Janne on työskennellyt moottorisaha-töissä yli 40 vuotta ja tietää niistä paljon. Täällä hän antaa muutamia perusneuvoja moottorisahan ostajalle.

- Puhtaasti toiminnallisesta näkökulmasta moottorisahojen kehitys ei nykyään etene yhtä nopeasti kuin aikaisemmin, sanoo Janne. Useimpien valmistajien mallistossa on hyviä sahoja, ja nykyään kehityksen kärkenä on ympäristötekijät. Kaikki valmistajat pitävät sormet pulssilla pakokaasupäästöjen suhteen ja pyrkivät tekemään moottoreistaan mahdollisimman puhtaita. Tässä Janne antaa muutamia perusneuvoja ja vinkkejä moottorisahan ostoon:

Vinkki 1 - Valitse saha tehtävän työn mukaan

Ihan ensimmäiseksi Janne neuvoo miettimään sahan käyttökohteet. Hän jakaa sahat kolmeen luokkaan tehon mukaan.

- Kevyet harrastajakäyttöön tarkoitetut sahat riittävät satunnaiseen puutarhakäyttöön ja pienimuotoiseen puiden katkaisuun, sanoo Janne. Keskitason sahat sopivat laajempaan ja säännöllisempään työskentelyyn kotona puupinon parissa, kun taas ammattikäyttöön tarkoitetut sahat ovat kestäviä ja luotettavia päivittäiseen käyttöön metsässä.

Vinkki 2 - Anna ammattisahan jäähtyä

Metsänomistajat, jotka kaatavat paljon puita ja käyttävät sahaa metsässä, selviävät kyllä yhdellä tehokkaalla sahalla, mutta sahan käytössä on oltava varovainen.

- Keskitason saha ei tietenkään ole yhtä tehokas metsätyössä kuin ammattilaissaha, mutta voi myös olla, että ammattilaissahalle on haittaa siitä, että sitä käytetään puun kaatamiseen kotipihalla. Ammattisaha on kuin ärhäkkä kilpa-auto, sillä se kiihtyy nopeasti. Se paiskii kovasti töitä ja lämpiää nopeasti. Metsässä tämä ratkeaa usein siten, että annat sen levätä ja olla tyhjäkäynnillä sen aikaa, kun keräät risut ja oksat. Myös puuta kaadettaessa on otettava huomioon, että sen täytyy antaa välillä jäähtyä.

Vinkki 3 - Huomioi varaosien saatavuus

Jannen mukaan merkin valinta on usein makuasia. Monilla on oma suosikkimerkki, koska merkin saha sopii parhaiten omaan käteen. Paitsi että perustaa ostopäätöksen käsituntumaan, hyvä vinkki on myös valita sahamerkki sen mukaan, kuinka helposti varaosia on saatavilla. Moottorisahaa on tärkeää tarkastaa ja huoltaa säännöllisesti.

Vinkki 4 - Käytä suojavarusteita

Jannen viimeinen vinkki on, että suojavarusteiden kanssa ei saa olla huolimaton. HHän uskoo, että monet käyttäjät suhtautuvat nykyään vakavasti turvallisuuteen, mutta haluaa silti muistuttaa ihmisiä asianmukaisen pukeutumisen tärkeydestä.

- Moottorisaha on vaarallinen kone. Teollisuudessa tällaisen ketjun ei koskaan annettaisi kulkea vapaana ilman suojaa, mutta metsässä se on koko ajan vieressämme. Vaikka olisi kuinka kokenut moottorisahan käyttäjä, pitää silti aina muistaa pukea viiltosuojasaappaat, -housut, ja -hanskat sekä kypärä visiirillä. Eikä ole väliä työskenteleekö metsässä vai omalla kotipihalla, suojavarustus on pakollinen.

Alla olemme listanneet muutamia moottorisahamalleja eri luokissa. Täältä löydät koko moottorisahavalikoimamme.

Artikkelissa mainitut tuotteet

Stihl
Stihl MS 194 C-E Moottorisaha Vapaa-ajanpaketti
411,90 €
+Pakettituote
Mene sivulle

Samankaltaisia artikkeleita

Artikkelit

Robottiruohonleikkurin osto-opas - näin valitset nurmikollesi parhaiten sopivan mallin