start / Puusta haloksi

Puusta haloksi

Puusta haloksi

Vinkit & Neuvot

Metsä

Nousevien sähkönhintojen seurauksena kallistuvat lämmityskustannukset tekevät puulla lämmittämisestä erittäin ajankohtaisen aiheen. Tässä artikkelissa annamme ohjeet vaihe vaiheelta, miten hoidat omat puut metsästä takkaan, ja mitä varusteita siihen tarvitset. Näin säästät satasia!

Valitse kaadettava puu huolella

Suunnittele puunkaato tarkasti ja huolella. Valitse takassa poltettavat puulajit ja käytä parhaiten energiaa tuottavia lajikkeita. Mitä suuremman puun valitset kaadettavaksi, sitä enemmän työtä sen halkomisessa on, mutta toisaalta sinun täytyy kaataa vähemmän puita. Huomioi että vanhat, lahonneet puut voivat olla lintujen ja hyönteisten koti, ja tämä lisää alueen biologista monimuotoisuutta. Tarkista huolellisesti puun kallistus, miten kuljetat puun pois, ja että mikään ympärillä ei voi vahingoittua.

Oikeanlainen varustus

Oikeanlainen varustus on metsätöissä turvallisen ja tehokkaan työskentelyn edellytys.

Artikkelissa Mitä varusteita tarvitaan metsätöissä? listaamme kaikki turvavarusteet, joita tarvitset metsätöissä. 

Mieti tarkkaan, millaisen moottorisahan tarvitset. Kysy itseltäsi: kuinka suuria puita aion kaataa? Miten kovia puulajikkeet ovat? Kuinka paljon aion sahata? Suurin virhe on ostaa moottorisaha, jonka tehot eivät riitä aiottuun työhön. Jos olet epävarma, millaisen moottorisahan tarvitset, olet tullut oikeaan paikkaan - me autamme!

Vinkki! Ota aina mukaan varasaha siltä varalta, että käyttämäsi saha jää jumiin.

Metsävarusteissa on saatavilla kaikenlaisia työkaluja, täysin varusteltuja työkaluvöitä, tukkisaksia, kaatokiiloja ja kaadonsuuntaajia.

KB-811169

Huomioi riskit

Kaikenlainen metsätyö sisältää riskejä, ja tarvitaan huolellista suunnittelua niiden minimoimiseksi. Huomioi erilaiset riskitekijät ennen työn aloittamista.

5 nopeaa turvallisuusvinkkiä:

  • Huolla ja koeaja moottorisahasi, metsävarusteesi ja suojavaatteesi
  • Pidä puhelin aina taskussa, jotta saat soitettua apua mahdollisen onnettomuuden sattuessa
  • Pidä ensiapupakkaus lähettyvillä
  • Varmista että paluureitti on tiedossa
  • Älä stressaa! Stressaantuminen johtaa usein vaarallisten oikoteiden ottamiseen.

Vältä maastovauriot

Kun on aika kuljettaa puut pois metsästä, on tärkeää yrittää välttää maastovaurioita niin paljon kuin mahdollista, erityisesti kun käytetään raskaita koneita, kuten traktoria tai metsätyökonetta. Noudata erityistä varovaisuutta lähellä vesistöjä, järviä ja muita paikkoja, joissa maa voi olla pehmeää. Tällaisissa paikoissa voi olla hyvä käyttää apuna vinssiä tai kevyttä perävaunua puunajoon. Ota myös huomioon jokamiehenoikeudet, ihmisiä voi olla liikkeellä poluilla ja teillä. Huomioi myös muinaismuistomerkit, kuten hautakummut ja kivimuurit.

SKOGSTILLBEHOR_ACTION_II2

Halkaise puu oikein

Selvitä kuinka pitkiä halkoja takkaasi tai kamiinaasi mahtuu. Tavallisin halon pituus on 30 tai 50 cm. On tärkeää, että puuta ei jätetä halkaistessa liian suureksi, sillä se voi palaa huonommin ja sen sytyttäminen vaikeutuu. Yleisesti ottaen puulämmityskattilaan voi laittaa isompia halkoja kuin kamiinaan tai takkaan. 

Vinkki! Ota talteen halkaistessa ylijääneet tikut ja puupalat, joita voit käyttää myöhemmin sytykkeinä!

Laajasta puunkäsittely valikoimastamme löydät kaiken tarvitsemasi polttopuiden tekoon.

Artikkelissa mainitut tuotteet

Husqvarna
Husqvarna 445 II e-series TrioBrake Moottorisahapaketti
575,51 €
+Pakettituote
Mene sivulle

Samankaltaisia artikkeleita

Artikkelit

Robottiruohonleikkurin osto-opas - näin valitset nurmikollesi parhaiten sopivan mallin