start / Ota huomioon hedelmäpuuta leikatessasi

Ota huomioon hedelmäpuuta leikatessasi

Ota huomioon hedelmäpuuta leikatessasi

Puutarha

Jotta saat elinvoimaisen ja paljon satoa tuottavan hedelmäpuun, ajoittainen leikkaaminen on tärkeää. Näin valo ja ilma pääsevät puun latvaan, mikä tuottaa maukkaampia ja parempilaatuisia hedelmiä. Oikean leikkaamistavan löytäminen ei ole välttämättä helppoa, joten olemme koonneet tänne muutamia hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä.

Rakenne- ja ylläpitoleikkaus

Yleensä leikkaus jaetaan kahteen kategoriaan: rakenneleikkaus ja ylläpitoleikkaus. Rakenneleikkausta tulisi tehdä ensimmäisten kymmenen vuoden aikana, jotta tuloksena on vahva, terve ja pitkäikäinen puu. Tämäntyyppinen leikkaus on tärkeintä, koska se luo perustan puun tulevalle muodolle.

Ylläpitoleikkausta tehdään keväisin, yleensä maalis-toukokuussa. Käytä leikkaamiseen todella teräviä oksasaksia, ja varmista, että leikkaat sisäänpäin kasvavat oksat, ylöspäin kasvavat oksat sekä keskenään kasvutilasta kilpailevat oksat. Toisin sanoen päällekkäiset oksat, jotka vaikeuttavat isojen hedelmien kasvamista. Puun kasvuvaiheessa kannattaa pyrkiä leikkaamaan puu ns. avoimeen kasvutapaan - tämä tekee puusta vahvemman ja hedelmistä helpommin saatavilla olevia ja maukkaita.

Ylläpitoleikkauksessa on tärkeää leikata sairaat, kuolevat ja kuolleet oksat. Tällä leikkauksella ylläpidetään vanhemman puun hyvinvointia, ja tätä voidaan tehdä heinä-, elo- ja syyskuussa.

Erilaiset puut

Erilaiset puut sietävät leikkausta eri tavoin. Omena- ja päärynäpuut sietävät voimakkaampaa karsintaa, kun taas luumu- ja kirsikkapuita tulee leikata varovaisemmin. Huomaa, että vain nuoret puut tarvitsevat jokavuotista karsintaa. Vanhempia, hyvinhoidettuja puita voidaan karsia joka toinen tai kolmas vuosi.

Oikeanlaiset työkalut ja tekniikka

Vääränlainen oksien karsinta voi vahingoittaa puuta sen loppuelämän ajaksi. Tärkeintä on ettet vahingoita oksakaulusta (puun ja oksan välistä kaarnaa). Kun poistetaan rungossa kasvavia oksia, tulee oksakauluksen aina jäädä paikoilleen, sillä näin leikkauspinta paranee paremmin. Parhaat tulokset saavutetaan, kun leikkaus tehdään aivan oksakauluksen viereen (s. kuva alla).

Panosta korkealuokkaisiin oksasaksiin ja -sahaan, jolla poistat isommat oksat. Korkealla kasvavien oksien leikkaamisen helpottamiseksi kannattaa kokeilla pitkävartisia oksasaksia. Muista myös tukevat tikkaat.

Toivotamme onnistunutta karsintaa!

cut

Artikkelissa mainitut tuotteet

Silky
Silky Hayauchi oksasha teleskooppivarrella 3,7m

Alk.

189,00 €
+Saatavilla useita vaihtoehtoja
Mene sivulle
Felco
Stihl Ohileikkaava, FELCO F 2, 21,5 cm
63,00 €
Varastossa

Samankaltaisia artikkeleita

Artikkelit

Gardena Smart Lona Robottiruohonleikkuri