start / Mitä suojavarusteita metsätyössä tarvitaan?

Mitä suojavarusteita metsätyössä tarvitaan?

Mitä suojavarusteita metsätyössä tarvitaan?

Metsä

Metsätyö on yksi vaarallisimmista ja onnettomuusalttiimmista töistä, mutta itse voit vaikuttaa omilla toimillasi paljon turvallisuuteen ja onnettomuuksien ehkäisyyn. Olitpa sitten ammattilainen tai yksityinen metsänomistaja, hyväksytyt viiltosuojavaatteet ovat tärkeä henkivakuutus metsässä.

1. Viiltosuojahousut

Jalat ovat eniten alttiit sahausvammoille, joten viiltosuojahousut ovat pakollinen varuste. Viiltosuojahousut koostuvat pitkiä kuituja sisältävistä kerroksista, ja jos moottorisaha sattuu osumaan housuihin, saha sammuu välittömästi. On tärkeää huolehtia housujen puhtaudesta ja kunnosta, jotta niiden suojaava ominaisuus säilyy hyvänä. Jos sahaat viiltosuojahousuihin, on ne heitettävä pois!

2. Kypärä

Kypärä ja kasvot peittävä visiiri suojaavat oksilta ja lentävältä sahanpurulta. Kuulonsuojaimet vaimentavat moottorisahan kovaa ääntä. On tärkeää huomioida, että kypärällä on parasta ennen -päivämäärä. Kaikissa kypärissä on leima, jossa ilmoitetaan valmistuspäivämäärä sekä suositus vaihtaa kypärä 3-5 vuoden kuluttua, koska muovi vanhenee ajan myötä.

3. Turvakengät tai -saappaat

Hyväksytyt turvakengät tai -saappaat suojaavat jalkoja vakavilta viilloilta ja ruhjeilta. Niiden pohja on usein karkeasti kuvioitu, jotta vältyt liukastumisilta.

4. Työkäsineet

Kunnolliset työkäsineet suojaavat käsiä tuulelta ja kosteudelta. Muista aina käyttää käsineitä ketjun vaihdon tai teroituksen yhteydessä suojataksesi käsiä viiltohaavoilta. Lisäturvaa tuovat viiltosuojakäsineet.

5. Huomiotakki tai -liivi

Kaikessa metsätyössä on tärkeää olla hyvin näkyvä. Ammattilaisen takin tai liivin on täytettävä EN20471 vaatimukset. Vetoketjulliset taskut estävät puhelimen tai ensiapupakkauksen putoamisen.

6. Ensiapupakkaus

Metsässä on tärkeää työskennellä rauhallisesti, järjestelmällisesti ja riskit huomioiden. Jos onnettomuus kuitenkin pääsee sattumaan, taskussa tai työkaluvyössä on hyvä kuljettaa mukana pientä ensiapupakkausta. Lisäksi ensiapulaukun on hyvä olla suhteellisen lähellä työskentelypaikkaa. Jos sattuisi vakavampi onnettomuus, puhelimen on myös hyvä kulkea matkassa, jotta apua on helppo kutsua!

Työkaluvyö - mitä kannattaa pitää mukana!

Työkaluvyössä on kätevä kuljettaa mukana kaikki tarvittava. Työkaluvyön voi varustaa monilla erilaisilla pidikkeillä työkalun mukaan! Alla listaamme tärkeimmät metsätyökalut!

Tukkisakset

Painavat rungot ja vaikeat asennot vahingoittavat helposti selkää. Tukkisaksien avulla nostelet ja siirrät rungot helposti ja ergonomisesti. Niiden terävät koukut ottavat tukevat otteen.

Nostokoukku

Nostokoukun avulla voit helposti kääntää ja vierittää tukkia, ja sen terävä pää ottaa tukevan otteen.

Mittanauha

Tavallisesti mittanauhoja on 15 tai 20 m pitkiä, ja ne kiinnitetään karbiinihaalla työkaluvyöhön. Mittanauhan päässä on yleensä koukku, jolla se kiinnitetään tukin päähän.

Mittasakset

Tukki, puutavara vai kuutio? Oikealla varustuksella saat kaatamistasi puista kaiken irti. Mittasaksien avulla määrittelet nopeasti rungon halkaisijan, ja pystyt laskemaan tukin volyymin sylinteritilavuustaulukon avulla.

Kaatokiila

Kaatokiila on välttämätön väline puunkaadossa. Kiila lyödään kaatoviiltoon, jolloin puu kaatuu haluttuun suuntaan. Kiila estää myös puun kallistumisen taaksepäin sekä moottorisahan jumittumisen.

Kaatorauta

Lyhyttä kaatorautaa on helppo kantaa mukana työkaluvyössä. Kaatoraudassa on muotoiltu kanta, joka helpottaa kiilan lyömistä kaadon aikana. Sitä voidaan käyttää myös pienempien puiden kaatamisessa kippaamaan runko.

Artikkelissa mainitut tuotteet

Husqvarna
Husqvarna Ensiapupakkaus
15,00 EUR
Varastossa

Samankaltaisia artikkeleita

Artikkelit

Vinkit moottorisahan ostamiseen